miercuri, 14 mai 2008

TIC


4.3. Modul de comunicare în reţeaua Internet

Pentru furnizarea serviciilor (poştă electronică, transfer de fişiere etc.) pe Internet se foloseşte modelul client-server :
Calculatoarele server sunt calculatoarele pe care se depozitează informaţia, care o sortează şi o distribuie. Ele furnizează un serviciu, adică primesc o cerere de serviciu, execută serviciul şi transmit rezultatul către calculatorul solicitant. Pe aceste calculatoare trebuie instalat un software care să asigure un anumit tip de serviciu în reţea. Mai multe calculatoare server pot furniza acelaşi serviciu.
Calculatoarele client sunt calculatoarele care au acces la informaţie şi o folosesc. Ele solicită un serviciu, adică emit o cerere de serviciu către un server şi aşteaptă răspunsul. Pe aceste calculatoare trebuie instalat un software care să asigure accesul la un anumit tip de serviciu în reţea.
Programe server – sunt programele care oferă servicii. Calculatorul care oferă un serviciu lan-sează automat în execuţie, atunci când este pornit, una sau mai multe copii ale programului server. Programul server rămâne în execuţie atât timp cât este în funcţiune calculatorul şi este gata în orice moment să accepte o cerere care soseşte de la un progam client. Dacă se întrerupe alimentarea cu energie electrică a calculatorului, sau dacă se blochează sistemul de operare, toate copiile pro-gramului server care se executau pe calculator se pierd, iar clienţii activi care foloseau programul server vor primi un mesaj de eroare. Cât timp cal-culatorul server nu funcţionează, orice program client care vrea să stabilească o legătură pentru comunicare cu programul server va primi un mesaj de eroare. Din această cauză, calculatorul pe care rulează programul server trebuie să aibă o putere mare de calcul pentru a permite rularea simultană, cu viteză mare, a mai multor copii ale programului server – şi trebuie să fie foarte fiabil, pentru ca blocările să fie rare.
Programele client – sunt programele care contactează un serviciu. Persoanele care doresc să folosească un serviciu al reţelei Internet lansează în execuţie un program client. Clientul foloseşte reţeaua Internet pentru o comunicare cu serverul. Pentru unele caegorii de servicii, clientul interacţionează cu serverul prin intermediul unei cereri: clientul formulează o cerere, o trimite serverului şi aşteaptă răspunsul. Pentru o altă categorie de servicii, clientul se angajează într-o interacţiune pe timp lung. Clientul stabileşte comunicarea cu serverul şi apoi afişează continuu datele primite, în timp ce el transmite către server apăsări de taste sau acţionări cu mouse-ul ale unor obiecte de interfaţă.Comunicarea prin Internet se realizează întotdeauna între o pereche de programe: unul iniţiază o conversaţie, iar celălalt trebuie să aştepte să primească mesajul. Programele care asigură comunicarea funcţionează şi ele pe baza modelului client/server:

Un singur calculator poate furniza servicii mai multor utilizatori. Se vor lasna mai multe copii ale programului care asigură serviciul, câte o copie pentru fiecare utilizator care a cerut acces la acel serviciu. Dacă între reţelele conectate la Internet comunicarea se face prin protocolul TCP/IP, fiecare serviciu foloseşte propriul său protocol de acces (access protocol):serviciul de poştă electronică – protocolul SMTP, serviciul de transfer de fişiere – protocolul FTP etc. prin intermediul acestor protocoale, calculatoarele client au acces la calculatoarele server ale acelui serviciu. Calculatoarele care furnizează un anumit servi- ciu se numesc situri ale acelui serviciu. De exemplu, un calculator care permite copierea fişierelor cu protocolul ftp se numeşte sit ftp, iar un calculator care conţine o colecţie de pagini Web se numşte sit Web.

Adevarul despre sirene...


SIRENE
POVESTI DESPRE SIRENE EXISTA DE SECOLE SI FORMEAZA O MARE PARTE A FOLCLORULUI DESPRE FIINTE SUPRANATURALE ACVATICE, MAI ALES IN JURUL REGIUNILOR DE COASTA ALE ANGLIEI CUM AR FI CORNWALL SAU INSULELE NORDICE DIN SCOTIA. VEDEREA SIRENELOR A FOST CONSIDERATA SEMN RAU ,PREVESTIND FURTUNI SI MARE ZBUCIUMATA. EXISTA NUMEROASE POVESTIRI CARE DESCRIU INTERACTIUNEA LOR CU OAMENII.
Descrierea sirenelor este foarte asemanatoare din Cornwall pana la Hebridele Exterioare. De regula partea superioara a trupului era a unei femei frumoase cu par lung, iar partea de la brau in jos era ca de peste. In multe dintre desrierile clasice sirenele stau pe o stanca aproape de mal, fluturandu-si parul, cantand dulce si admirandu-si frumusetea intr-o oglinda pe care o tin in mana. Cantecul lor frumos ademeneste barbatii cam ca in cazul sirenelor antice si nefericitele victime erau ori inecate, deportate in lumea lor sau mancate in adancimile marii. Piatra-Sirenelor este un asemena loc langa Lamorna, la capatul estic al Cornwall-ului. Acesta era un loc bantuit de sirene care le canta pescarilor, ademenindu-i spre moarte. Cateodata sirenele sunt atrase afara din apa de vreun cantec deosebit. O sirena din Zennor in Cornwall l-a revendicat pe Mathew Trewella datorita vocii lui frumoase.
In anumite povestiri sirenele sunt mult mai binevoitoare si au abilitatea de a acorda puteri magice, dar de obicei este un pret mare de platit pentru asta. In ,,POVESTEA LUI LOTEY SI SIRENA" (Bothrell, ,,POVESTI TRADITIONALE DIN VESTUL CORNWALL-ULUI"), Lotey, un pescar gaseste o sirena esuata pe tarm in timp ce se plimba pe plaja. El o ajuta sa ajunga inapoi in mare si ea ii ofera indeplinirea a trei dorinte. El alege puterea de a desface vraji, puterea de a supune spirite pentru binele colectiv si aceste puteri sa treaca de la el la urmasii lui. Ea ii indeplineste dorintele dar aproape il trage in apa; doar fluturand un stilet inaintea ei (creaturile supranaturale sunt de obicei ingrozite de fier) il lasa din stransoare. Dupa noua ani in care si-a folosit puterile sirena se intaorce dupa el si il ia in adancuri. De atunci la fiecare noua ani unul din descendentii lui s-a spus ca a pierit pe mare.
Desi cele mai multe povestiri descriu sirenele ca fiind dependente de mare, ele nu stau numai in apele marine si exista cateva relatari despre sirene care bantuie rauri si lacuri adanci. Iazul-sirenelor, mai jos de Kinder Downfall in Derbyshire este o astfel de locatie. Sirena apare aici la a anumita data si are de obicei o natura inselatoare. Black Mere, langa Leek in Staffordshire era de asemenea crezut a fi un loc unde locuia o sirena. Este posibil ca termenul ,,sirena"sa descrie o gama mai larga de creaturi acvatice supranaturale.
Exista credinta in creaturi jumatate peste, jumatate om de mii de ani. Prma referinta la aceste fiinte o gasim in forma zeului Oannes, care era stapanul apelor, adorat la inceputul civilizatiei in stravechiul Babilon. Mai sunt cativa asemena zei cu coada de peste, dar sirena clasica cunoscuta in Anglia este mai probabil derivata din folclorul celtic, folclor si povestiri din zonele de langa mare, in locuri unde oameni erau in contact cu marea ca parte a vietii de zi cu zi.
Au fost cateva aparitii actuale ale sirenelor in ultimele sute de ani, chiar in secolul 20, mai ales in locurile unde vechile traditii se sting greu. In nordul Golfului Sandwood in nordul Scotiei s-a crezut mult timp ca sunt sirene, fiinde raportate aparitii cel mai recent in secolul 19, azi zona are reputatia de a fi sediul uni alt fenomen, probabil inrudita intr-un fel cu mai vechile aparitii. Desi aceste aparitii nu prea au credibilitate, pot fi inrudite cu acelasi mecanism care face oamenii sa vada fantome ,caini negri, etc...

miercuri, 7 mai 2008

Dragostea invinge totul... :x



Zicala ne duce cu gandul la celebrul poet Vergilius, care spunea ca "Dragostea invinge totul si noi ne lasam invinsi de ea" si se refera la puterea si entuziasmul care ne cuprind cand iubim. La iubire, ca si la fotbal, se pricepe toata lumea. Toti avem o parere despre ea, o privim sub diferite feluri. Educatia, experientele trecute, mediul, felul de a gandi, toate acestea fac ca fiecare sa aiba o perceptie unica asupra iubirii. Pentru a intelge iubirea, trebuie in primul rand sa fim plini de iubire. Iubirea nu poate exista ca un monolog, ea fiind un dialog armonios.